Τί είναι καταρράκτης;

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Καταρράκτης

Καταρράκτης

Τί είναι καταρράκτης;

Καταρράκτης είναι η θόλωση ενός τμήματος του ματιού που ονομάζεται φακός. Η όραση μειώνεται διότι ο καταρράκτης είναι σαν να βλέπεις μέσα από θολό γυαλί. Είναι συχνή πάθηση με την πάροδο της ηλικίας, ιδιαίτερα μετά τα 60 έτη.

Ποιός είναι ο ρόλος του φακού;

Ο φακός είναι ένας διαυγής ιστός που βρίσκεται πίσω από την ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού). Βοηθά στην εστίαση των ακτίνων του φωτός στο πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβλητροειδή, και τη δημιουργία καθαρού ειδώλου.

Πώς ο καταρράκτης επηρεάζει την όραση;

  • Θολή όραση
  • Θάμβος από φώτα (οδήγηση,ήλιος)
  • Αλλαγή στην αντίληψη των χρωμάτων (ξεβαμένα ή θαμπά)

Τί προκαλεί τον καταρράκτη;

Καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι περισσότεροι αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνουμε αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί. Σε νεότερα άτομα γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκληθούν από σακχαρώδη διαβήτη, φάρμακα ή άλλα χρόνια νοσήματα του ματιού.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολού φακού.

Πότε πρέπει να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;

Παλαιότερα, περιμέναμε τον καταρράκτη να ‘ωριμάσει’ πρίν την επέμβαση. Σήμερα, με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, η επέμβαση γίνεται όταν η όραση επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την ικανότητα ανάγνωσης, οδήγησης, εργασίας.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Πριν την επέμβαση γίνεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και βιομετρία με την οποία υπολογίζουμε τι φακό θα βάλουμε στη θέση αυτού που αφαιρούμε.

Τι γίνεται στην επέμβαση;

Σχεδόν όλες γίνονται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά δεν νιώθει τίποτα στο μάτι και δεν βλέπει λεπτομέρειες της επέμβασης εκτός ίσως από την αντίληψη κάποιας κίνησης.

Αν, σπανίως, γίνει με γενική αναισθησία τότε ο ασθενής είναι σαν να κοιμάται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια μικροσκοπίου και η τομή είναι τόσο μικρή που συνήθως δεν χρειάζονται ράματα. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 15-20 λεπτά, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει περισότερο.

Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο θολός φακός και αντικαθίσταται από ένα πλαστικό ο οποίος μένει μόνιμα στο μάτι.

Μετά την επέμβαση τοποθετείται συνήθως ένα προστατευτικό κάλυμα μπροστά στο μάτι για προφύλαξη από τυχαίο τρίψιμο ή  χτύπημα του ματιού.

Η επέμβαση δεν πραγματοποιείται με laser, παρότι συχνά έτσι αναφέρεται, είναι ανώδυνη και αν χρειαστούν ράματα αυτά δεν φαίνονται και δεν είναι αισθητά.

Μετά την επέμβαση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται άμεση βελτίωση της όρασης, παρόλο που η πλήρης επούλωση μπορεί να πάρει μερικούς μήνες.

Θα χρειαστούν σταγόνες για έως δύο μήνες μετεγχειρητικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα και μπορούν να κάνουν τις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες.

Προσοχή χρειάζεται στα ακόλουθα:

Μην τρίβετε ταμάτια σας και φορέστε το προστατευτικό κάλυμα αν έχετε ανήσυχο ύπνο.
Αποφύγετε την έντονη σωματική καταπόνηση και άρση βάρους όπως και την κολύμβηση τον πρώτο μήνα.
Προσέχτε τις μέρες με αέρα μην μπει κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι σας.

Περίπου ένα μήνα μετά το χειρουργείο ίσως χρειαστεί να σας δωθούν καινούργια γυαλιά.

Πιθανά προβλήματα

Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μια από τις πιο επιτυχείς επεμβάσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιημένων ασθενών μετεγχειτικά από κάθε άλλη επέμβαση. Λιγότερο από 1% των ασθενών μπορεί να έχει κάποια σοβαρή επιπλοκή.

Μια από τις πιο συχνές και ευκολότερα αντιμετωπίσιμες επιπλοκές είναι η θόλωση του οπισθίου περιφακίου (το σακουλάκι που στηρίζουμε τον πλαστικό φακό), που αντιμετωπίζεται με laser.

Πάντα επικοινωνείτε με το γιατρό σας αν κάτι σας ανησυχεί μετά το χειρουργείο.